Skolegård
Visjon/formål: Styrke den offentlige skolen ved å etablere Skolegård i aktuelle kommuner i landet (bl.a. på prestegårder) - for å hjelpe flest mulige barn og unge til å fullføre skolen og til god deltakelse i samfunnet. Inkludere hele familien i arbeidet.
Målgruppe og kjennetegn: Barn primært fra mellomtrinn og ungdomsskole som av ulike årsaker har skolefravær og/eller strever sosialt og faglig. Lav selvfølelse i kombinasjon med lav faglig selvtillit er et gjennomgående kjennetegn.
Fokus: Aksept, tilhørighet, mestring
Lokasjon og læring: Miljø - hyggelig, innbydende rammer – «du er velkommen». «Et hjem», en gård med vennlige mennesker, bygninger, landskap og dyr. Gården gir unik mulighet for å tilrettelegge for praktisk tilnærming til skoleteorien og god sosial læring. Elevene lærer både fag og sosialt samspill sammen med andre elever. Flere i målgruppa har tidligere erfaring med å bli mye isolert i den ordinære skolen.
Omfang, resultater, kjennetegn, antall elever: En dag i uka gjennom skoleåret. En dag i uka fører til økt skolemotivasjon, god faglig og sosial utvikling for majoriteten. Positiv utvikling for familien. Kjennetegn elev – lyst til å være på Skolegård, lyst til å lære. Skolegård evalueres hvert år av skole og foreldre. Resultater fra evalueringen for skoleåret 2021/2022 finner du her………. Det gjennomføres også følgeforskning. Skolegård på Abildsø gård har til sammen 75 elever, 20 per dag fordelt på tre dager. På Hommedal i Grimstad, et tilbud til alle Barne- og ungdomsskoler i kommunen, totalt 36 elever pr. dagens dato. I Porsgrunn blir Skolegård et tilbud til alle barne- og ungdomsskoler i kommunen, med muligheter for Skien til å delta på et senere tidspunkt.
Gjennomføring av dagen: Velkommen i døra, innlevering av mobil, av med ytterklær og sko, frokost med laging av matpakke, SOFT – fellessamling med sosial ferdighetstrening med aktuelle tema, så ut i faggrupper på fire elever med tilpassede leksjoner (praktisk tilnærming til skoleteorien), skrive logg, felles lunsj med matpakke, elevene i faggruppene presenterer dagens arbeid, rolig avslutning med quiz eller tilsvarende.
Organisering og medarbeidere: Pedagogisk leder er alltid en lærer fra en av skolene som har barn på Skolegård. For øvrig blandet personell fra skole og stiftelse. Trygge kompetente voksne og god voksentetthet. Typisk for Skolegård er også et antall trygge og erfarne frivillige. Skolegård gjennomføres i tett kontakt med elevens nærskole og følger kompetansemålene i læreplanen, men med praktisk tilnærming.
Samarbeid: Skolegård er en samarbeidsplattform for alle som er involvert rundt barnet – familie, barnevern, Ppt, BUP og andre som har med barnet å gjøre. Det har vist seg at Skolegård som samarbeidsplattform gir mulighet til konkret, konstruktivt og målrettet samarbeid.
Vertskap: Vertskap bosatt på gården. Ansvar for tilrettelegging og deltakelse i Skolegård, utvikling av det sosiale entreprenørskapet som bidrar til å utvikle nye læringsarenaer.
Skolegårdsarena: Så langt er igangsatte Skolegårder etabler på prestegårder skaffet tilveie av Opplysningsvesenets fond (OVF). Hvorfor en arena utenfor skolebygg? Gården gir en naturlig og unik mulighet for å knytte alle de teoretiske fagene i skolen til praktisk og forståelig utførelse. En gård med sin daglige rytme/virksomhet, innbydende bygninger, dyr og flotte landskap skaper et fysisk miljø som i seg selv skaper ro og trygghet. Mindre forhold og mye plass for elevene gir rom for at hver enkelt elev kan bli sett, hørt og erfare seg verdifulle. Gården gir også mulighet for et bredere læringsgrunnlag som gjør at de fleste opplever mestring både sosialt og faglig selv om de i liten grad opplever dette i klasserommet.
Etablerte Skolegårder: Abildsø Skolegård, Oslo kommune – oppstart 2006. Hommedal Skolegård, Grimstad kommune – oppstart 2020. Stokke Skolegård – oppstart 2022. Solum Skolegård, Porsgrunn kommune – under etablering og oppstart høsten 2022.
Juridisk enhet: Lokal stiftelse (lokalt styre m. repr. fra kommune) med formål samfunnsnytte og forebygge frafall fra skole. Hvorfor stiftelse? Fordi det åpner opp for et større engasjement for målgruppen fra samfunnet – eksempelvis frivillige, andre finansielle kilder, privat næringsliv, frivillige organisasjoner.
Oppstarts finansiering og drift: Istandsetting av gård/Skolegårdsarena og driftsmidler fra bl.a. aktuelle sparebankstiftelser i en overgangsfase, inntil kommunen og skolene har fått omorganisert sitt arbeid til å kunne ta hele det finansielle ansvaret.
Skolegårdsentralen: Ansvar for å følge opp de enkelte skolegårdene med opplæring, kvalitet på innhold, leksjoner og utveksling av erfaring. Skolegårdene utvikler og har i felleskap utviklet et stort antall leksjoner som tilfredsstiller til enhver tid gjeldene læreplaner.
Sosialt entreprenørskap: En gård som Skolegårdsarena gir en unik mulighet for sosialt entreprenørskap. Abildsø gård har naturlig nok kommet lengst i utviklingen med oppstart i 2006. I dag med 7500 epletrær, eplemost og honning produksjon, tømmersag med materialproduksjon, blomsterproduksjon, bær og syltetøy produksjon, sommerleir for barn, etablert salgsvogn for turgåere rundt Østensjøvannet (salg av egne produkter), samarbeid med Abildsø idrettsforening med vedlikehold av kunstgressbane, annet nabosamarbeid. I alle aktiviteter blir elevene inkludert både i skoletid og utenfor skoletid (utenfor skoletid som lønnet innsats). Mange ungdommer i sommerjobb. Utviklingen pågår fortsatt med gradvis økende jordbruksproduksjon. Dette er kjennetegnet for hvordan Skolegårdene utvikles på de forskjellige prestegårdene.